Focal Point Banner
Community Center Education Summit Technical Support User Groups
Let's Get Social!

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Focal Point    Focal Point Forums  Hop To Forum Categories  Performance Management Framework (PMF)    [RESOLVED] Measure Loading - Nulls instead of zeros?
Go
New
Search
Notify
Tools
Reply
  
[RESOLVED] Measure Loading - Nulls instead of zeros?
 Login/Join
 
Guru
posted
Hi Team,

I'm loading some ratio type measures, from a table that contains discrete facts for the numerator and denominator.

The situation is that the denominator fact has values for all dimension combinations and the numerator fact has values for some combinations.

PMF loads zeros for combinations where there are no numerator values, which is accurate as far as math is concerned (zero divided by something is zero). I end up with measure by dimension breakout that is full of zeros. These are weighted against the 'real' values, for a high level average that is lower than it should be from a requirements perspective. 0, 3, 0 averages to 1, but I'd like to average to 3.

I wonder if there is a way to filter away these zero values instead of loading them, or suppress them somehow in the system?

Cheers,

Joey

This message has been edited. Last edited by: Moogle,


-WebFOCUS 8.2.01 on Windows
 
Posts: 319 | Location: Los Angeles, CA | Registered: November 15, 2005Reply With QuoteReport This Post
Platinum Member
posted Hide Post
Hey Joey,

If you don't want these at all in the system, you can filter them out at the Measure load. Just click on the Filters tab on the Measure Load Panel and add the appropriate filter. You can ither use the drop downs or hand code the filter. Either way, it would be something like this:

NE 0.0

Eric
 
Posts: 164 | Registered: March 26, 2003Reply With QuoteReport This Post
Guru
posted Hide Post
Hi Eric,

Thank you for your reply. I don't think I was clear on what I wanted, because filtering for NE 0.0 works at the fact level, not at the measure level where I am seeing the zeros. However, I did find a solution, and it was obvious in retrospect:

I filtered away non-valid dimensions.

So, if my data looked like this:

AB 100
ON 0
MB 50

I put a measure load filter saying WHERE PROVINCE_CODE NE 'ON' and then the report looked like this:

AB 100
MB 50

Works well.

Cheers,

Joey


-WebFOCUS 8.2.01 on Windows
 
Posts: 319 | Location: Los Angeles, CA | Registered: November 15, 2005Reply With QuoteReport This Post
  Powered by Social Strata  
 

Focal Point    Focal Point Forums  Hop To Forum Categories  Performance Management Framework (PMF)    [RESOLVED] Measure Loading - Nulls instead of zeros?

Copyright © 1996-2018 Information Builders, leaders in enterprise business intelligence.