Focal Point Banner
Community Center Education Summit Technical Support User Groups
Let's Get Social!

Facebook Twitter LinkedIn YouTube
Focal Point    Focal Point Forums  Hop To Forum Categories  WebFOCUS/FOCUS Forum on Focal Point     [CLOSED] NEW to App Studio - getting odd ERROR? message
Go
New
Search
Notify
Tools
Reply
  
[CLOSED] NEW to App Studio - getting odd ERROR? message
 Login/Join
 
Master
posted
I am very NEW to working in App Studio and I am getting an ERROR? message that I don't understand.

I put this code into a report that I created:
?FF CAR
-EXIT  


When I run it I see this message in a dialogue box:

   >?<
? CAR()


Is there some config setting I need to ask to be changed? Does APP STUDIO not allow dialogue manager to run?

Thanks,

This message has been edited. Last edited by: Kathleen Butler,


Tomsweb
WebFOCUS 8.1.05M, 8.2.x
APP Studio, Developer Studio, InfoAssist, Dashboards, charts & reports
Apache Tomcat/8.0.36
 
Posts: 553 | Location: Baltimore, MD | Registered: July 06, 2006Reply With QuoteReport This Post
Expert
posted Hide Post
Hmmm, that's a great start.

?FF isn't even a Dialogue Manager command, according to the doc, it's a "query command". It should work. Did you put this in a fex?


Francis


Give me code, or give me retirement. In FOCUS since 1991

Production: WF 7.7.05M, Dev Studio, BID, MRE, WebSphere, DB2 / Test: WF 8.1.05M, App Studio, BI Portal, Report Caster, jQuery, HighCharts, Apache Tomcat, MS SQL Server
 
Posts: 10577 | Location: Toronto, Ontario, Canada | Registered: April 27, 2005Reply With QuoteReport This Post
Expert
posted Hide Post
quote:
?FF CAR
-EXIT

I've just tried this in 8.1.04 App Studio,
  • New procedure and paste in your code - works OK
  • Open existing procedure in text editor and paste in your code - works OK
  • New procedure, new dialogue manager, dialogue manager and paste in your code - works OK


How are you doing this precisely?

T



In FOCUS
since 1986
WebFOCUS Server 8.2.01M, thru 8.2.06 on Windows Svr 2008 R2  
WebFOCUS App Studio 8.2.06 standalone on Windows 10 
 
Posts: 5617 | Location: United Kingdom | Registered: April 08, 2004Reply With QuoteReport This Post
Master
posted Hide Post
Yes I put the code at the top of a fex.
I'm using APP STUDIO version 8105.


Tomsweb
WebFOCUS 8.1.05M, 8.2.x
APP Studio, Developer Studio, InfoAssist, Dashboards, charts & reports
Apache Tomcat/8.0.36
 
Posts: 553 | Location: Baltimore, MD | Registered: July 06, 2006Reply With QuoteReport This Post
Expert
posted Hide Post
1. Make sure you've created the CAR database in IBISAMP.
2. If IBISAMP is not on your APP PATH, then, either add it or code like:
?FF IBISAMP/CAR
-EXIT


Tom Flynn
WebFOCUS 8.1.05 - PROD/QA
DB2 - AS400 - Mainframe
 
Posts: 1958 | Location: Centennial, CO | Registered: January 31, 2006Reply With QuoteReport This Post
Expert
posted Hide Post
What is the preceding line(s) in the fex ?

I suspect that something is missing like a semicolon.


Waz...

Prod:WebFOCUS 7.6.10/8.1.04Upgrade:WebFOCUS 8.2.06OS:LinuxOutputs:HTML, PDF, Excel, PPT
In Focus since 1984
Know The Code

 
Posts: 6131 | Location: 33.8688° S, 151.2093° E | Registered: October 31, 2006Reply With QuoteReport This Post
Master
posted Hide Post
I have created a fearless report in APP STUDIO report wizard, version 8105


-DEFAULT &COUNTRY = 'FRANCE';

TABLE FILE CAR
PRINT 
     CAR.BODY.DEALER_COST AS 'DEALER'
     CAR.BODY.RETAIL_COST AS 'RETAIL'
     CAR.BODY.SALES
BY LOWEST CAR.ORIGIN.COUNTRY
BY LOWEST CAR.COMP.CAR
BY LOWEST CAR.CARREC.MODEL
WHERE COUNTRY EQ '&COUNTRY';
ON TABLE SET PAGE-NUM NOLEAD
ON TABLE SET ASNAMES ON
ON TABLE NOTOTAL
ON TABLE PCHOLD FORMAT HTML
ON TABLE SET HTMLEMBEDIMG ON
ON TABLE SET HTMLCSS ON
ON TABLE SET STYLE *
     INCLUDE = IBFS:/EDA/EDASERVE/_EDAHOME/ETC/endeflt.sty,
$
ENDSTYLE
END



and I get this error, which displays in a dialogue box:

>-<
-DEFAULT &COUNTRY = 'FRANCE'

at the bottom is a clickable OK button.

What is this ?

I coded the extra line:
-DEFAULT &COUNTRY = 'FRANCE';
to avoid getting perpetual prompts for the COUNTRY value.


Tomsweb
WebFOCUS 8.1.05M, 8.2.x
APP Studio, Developer Studio, InfoAssist, Dashboards, charts & reports
Apache Tomcat/8.0.36
 
Posts: 553 | Location: Baltimore, MD | Registered: July 06, 2006Reply With QuoteReport This Post
Expert
posted Hide Post
Bizarre


Waz...

Prod:WebFOCUS 7.6.10/8.1.04Upgrade:WebFOCUS 8.2.06OS:LinuxOutputs:HTML, PDF, Excel, PPT
In Focus since 1984
Know The Code

 
Posts: 6131 | Location: 33.8688° S, 151.2093° E | Registered: October 31, 2006Reply With QuoteReport This Post
Expert
posted Hide Post
Copied your code into App Studio and its works.

Is the -DEFAULT the first line ?, I have seen weird things if the first line isn't a comment.

Thought that was fixed though


Waz...

Prod:WebFOCUS 7.6.10/8.1.04Upgrade:WebFOCUS 8.2.06OS:LinuxOutputs:HTML, PDF, Excel, PPT
In Focus since 1984
Know The Code

 
Posts: 6131 | Location: 33.8688° S, 151.2093° E | Registered: October 31, 2006Reply With QuoteReport This Post
Master
posted Hide Post
I would hazard a guess that there is an unprintable character in front of the "-DEFAULT &COUNTRY = 'FRANCE';".

I have run into weird situations like this copying and pasting from Microsoft Outlook e-mails. I have also had App Studio throw in a few garbage characters at the beginning of the first line when opening text files.

Try opening the file up in a good text editor and see if there is an unprintable character at the beginning of the code. A good editor like "Programmer's Notepad" (It's free) will show you these kinds of characters.


App Studio
WebFOCUS 8.1.05M
Windows, All Outputs
 
Posts: 594 | Location: Michigan | Registered: September 04, 2015Reply With QuoteReport This Post
Guru
posted Hide Post
Tomsweb,

Are you still encountering this issue, if so can you provide a step by step process of how you add the text into the focexec. Sometimes we miss something when trying out examples.

Can you try this within the BI Portal and on the Reporting Server?

This query command is working for me as well on WebFOCUS 8105.
?F CAR <- Also works, provides just the list of fieldnames - no format listed for the fields.

Let us know your status or if this has been resolved please update the subject line with Tag your topic with keywords .

Kindest regards,
Tamra Colangelo
Focal Point Moderator - Information Builders Inc.
* Summit 2016 – June 13-17 in Reno, Nevada  - http://www.informationbuilders.com/events/summit


WebFOCUS 8x - BI Portal, Developer Studio, App Studio, Excel, PDF, Active Formats and HTML5
 
Posts: 487 | Location: Toronto | Registered: June 23, 2009Reply With QuoteReport This Post
Master
posted Hide Post
Since I encountered this issue I have learned that I must put a command like ?F CAR (and its brethren) in a COMMENT component. Otherwise the error occurs.

I have also discovered that a text editor option exists which provides me another means for reviewing and editing my code through the entirety of the fex.

Thank you for your concern.


Tomsweb
WebFOCUS 8.1.05M, 8.2.x
APP Studio, Developer Studio, InfoAssist, Dashboards, charts & reports
Apache Tomcat/8.0.36
 
Posts: 553 | Location: Baltimore, MD | Registered: July 06, 2006Reply With QuoteReport This Post
  Powered by Social Strata  
 

Focal Point    Focal Point Forums  Hop To Forum Categories  WebFOCUS/FOCUS Forum on Focal Point     [CLOSED] NEW to App Studio - getting odd ERROR? message

Copyright © 1996-2018 Information Builders, leaders in enterprise business intelligence.